De ce ar trebui sa citim carti science fiction

            Genul science fiction inseamna ceva diferit pentru fiecare dintre noi, unii se gandesc la tocilari cu ochelari mari pasionati de lumi si lucruri extraterestre, altii se gandesc la filme vechi din anii 1960 sau la OZN-uri, unii vad in acest gen o preocupare pentru viitor in absenta vietuirii in prezent. Citirea unei carti de science fiction, precum cele disponibile aici, este o modalitate de a experimenta ce inseamna cu adevarat science fiction-ul ca gen si tendinta literara.

screen-shot-2014-07-07-at-4-53-28-pm

            Literatura Science Fiction iti poate oferi exemple nenumarate de modul in care limitele imaginatiei umane pot fi extinse mereu, felul in care creativitatea noastra se aplica la lumea din jur pe care o avem, si pe care o dorim sau o prevedem. Pe langa actiune si personaje, lucruri pe care orice carte trebuie sa le aiba, cartile science fiction trebuie sa contureze o lume complet diferita, cu alte reguli, cu o alta structura, in timp ce creeaza si deruleaza o actiune narativa, cu personaje complexe si o intriga pe masura. E greu sa scrii science fiction, si e greu sa citesti science fiction pentru ca nu trebuie doar sa urmaresti un personaj, trebuie sa intelegi o cu totul alta lume, si acesta este un motiv foarte bun de a citi carti science fiction. Acest gen literar te simuleaza intr-un fel unic, te poarta in lumi nebanuite, te face sa te gandesti la lucrui la care nu te-ai gandit inainte, te face sa iti pui intrebari, te face nu doar sa urmaresti o poveste, te face sa gandesti.

            Prin diferitele viziuni ale viitorului pe care cartile science fiction le prezinta ne face sa ne intrebam, cine suntem noi, incotro mergem, de ce este prezentul important, cat cunoastem cu adevarat din Univers, ca si get literar este cat de apropiat de o discutie filosofica pe cat se poate. Nu ne ofera neaparat raspunsuri, dar ne face sa ne punem intrebarile potrivite.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *