Despre scopul utilizarii manualelor scolare in procesul de invatare

Chiar daca foarte adesea folosirea manualelor de catre profesori si elevi pare ceva obisnuit, nu toata lumea intelege azi de ce s-a ales acest mod de lucru. In unele clase, elevii s-ar putea sa parcurga un intreg semestru de scoala fara sa foloseasca efectiv manualul respectivei materii (daca e considerat ca un material suplimentar); in alte clase insa, profesorii se asteapta de la elevi sa aduca aceste manuale scolare zilnic, tocmai pentru ca ele stau in centrul desfasurarii lectiilor respective. Gaseste manuale scolare potrivite pentru copilul tau in libraria online PravaliacuCarti!

article-1390365-006CFD7200000258-207_468x315

Adevarul este ca astazi multi profesori suplimenteaza folosirii manualelor scolare si alte resurse: internetul, cartile ce se pot imprumuta de la biblioteca etc. Manualele raman insa extrem de utile in salile de clasa. Acestea sunt utile pentru economisirea timpului, in oferirea unor instructiuni, pentru grupuri mari (in loc de a se face individual), pentru dezvoltarea unor planuri de lectii sau a comunicarii cu parintii.

Manualele scolare sunt scrise de obicei de experti in domeniu, prezentand o privire de ansamblu asupra anumitor subiecte. Elevii primesc o prezentare echilibrata, cronologica a materialului, impartita in capitole relevante. Profesorii pot sa foloseasca aceste manuale pentru a stabili anumite tinte de invatare, pe saptamani, luni sau semestre (in functie de unitatile de organizare implementate).

Folosirea manualelor scolare ce respecta anumite criterii, in intreaga tara, fac ca abordarea respectivei materii sa fie uniforma, pentru toti participantii la procesul de invatare. Asadar, fiecare regiune va fi la acelasi nivel, intr-o anumita clasa.

Elevii pot sa foloseasca aceste manuale scolare datorita modului in care sunt elaborate si prezentate – ca niste resurse organizate; ele ajuta la recapitularea materialelor de peste an, reintaresc procesul de invatare. Cuprinsul, titlurile capitolelor, subtitlurile, ilustradiile, explicatiile laterale, definitiile, ii ajuta pe elevi sa fie implicati mai activ in procesul de invatare. Fotografiile de calitate si alte elemente vizuale ii incurajeaza pe elevi sa petreaca timp citind sau invatand din respectivul manual.

Asadar, acest instrument pentru invatare are multiple roluri; chiar daca imperfect, alaturi de efortul profesorului el poate sa il ajute pe elev sa isi dezvolte ablitatile de a rezolva probleme mai complexe, de a fi parte la activitati cognitive superioare.

Nicidecum ele nu trebuie neglijate, excluse sau tratate cu indiferenta, indiferent de varsta sau clasa careia i se adreseaza. Pentru a comanda culegeri, caiete de lucru si  manuale scolare click aici. Investeste inteligent in dezvoltarea si educatia copiilor tai!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *