Institutiile publice de cultura plagiaza fara jena

In cadrul afisului unei expozitii organizate de Biblioteca Judeteana „Mihai Eminescu” Botosani a fost plagiat logoul site-ului ghidusii.ro, la nici doua saptamani de la lansarea acestuia. Raspunsul Bibliotecii la sesizarea plagiatului a venit printr-un mesaj privat pe Facebook, sub forma recunoasterii plagiatului insotita de scuze penibile.

Din seria „Ce mai fura romanii”, va semnalez un plagiat realizat de un angajat al Bibliotecii Judetene „Mihai Eminescu” Botosani, Filiala nr. 2 Grivita. Acesta a organizat o expozitie temporara pentru al carei afis a gasit de cuviinta sa copieze logoul site-ului ghidusii.ro, fara sa fi cerut acordul autorului acestuia (Cristina Lincu) si fara sa precizeze sursa. Siteul ghidusii.ro a fost lansat oficial pe 19 martie 2015, iar expozitia a fost organizata de bibliotecarul Alexandru Vasilache intre 30 martie si 11 aprilie 2015, cu numele „Ghidusi si ghidusii”. Faptul ca acesta a utilizat acelasi nume nu ii conferea dreptul de a copia prima imagine gasita pe internet la un simplu click distanta, mai ales ca urma sa foloseasca imaginea furata pentru un eveniment public, aflat sub umbrela unei institutii culturale publice din Romania.

site ghidusii

AFIS-Ghidusi-si-Ghidusii-F2-424x600

raspuns biblioteca judeteana Mihai Eminescu BotosaniAcest aspect a fost semnalat Bibliotecii Judetene prin email, dar si public, pe Facebook, precum si in cadrul altui blog al autoarei: cristinalincu.wordpress.com. Raspunsul (oficial?) al Bibliotecii a venit sub forma unui mesaj privat pe Facebook, pe care il facem public, avand in vedere natura publica a problemei:

„Ne cerem scuze pentru neplacerile provocate. Din nefericire, autorul afisului a omis sa precizeze sursa logo-ului. Specificam ca activitatile noastre sunt realizate absolut gratuit in sprijinul comunitatii. Regretand nefericitul incident, va asiguram de intreaga noastra consideratie.”

Autorul afisului avea obligatia sa solicite acordul, nu sa „precizeze sursa”, avand in vedere ca nu este vorba de o poza oarecare din site-ul ghidusii.ro, ci de insusi logoul sau, adica de imaginea sa publica. Se impune precizarea ca ghidusii.ro nu are nicio legatura cu expozitia respectiva (cu posibilele exceptii ca aceasta sa mai fi continut si alte elemente „imprumutate”), astfel ca folosirea logoului in acest context este complet deplasata, prejudiciind site-ul ghidusii.ro.

De asemenea, faptul ca „activitatie sunt gratuite” nu confera dreptul de a plagia, pe de o parte si, pe de alta, cei care le realizeaza sunt platiti din bani publici (adica de catre noi), asa ca aceasta scuza este penibila si absurda, intrucat furtul nu „se scuza”. In fond, haiducia este ilegala in Romania (luam de la unii si dam gratis mai departe) si nu poate aduce circumstante atenuante plagiatului.

In continuare sunt asteptate scuzele publice ale Bibliotecii Judeteane „Mihai Eminescu” Botosani cu mentiunea de a-si instrui angajatii in legatura cu plagiatul si furtul de proprietate intelectuala in oricare dintre proiectele domniilor lor.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *