„Nu exista esec, doar experiente!”

Astazi stam de vorba cu Cristian Popa, CEO SushiYa, primul restaurant de sushi din Brasov. Vorbim despre sushi, despre experiente, despre viata si… feminism. Ce subiect mai potrivit intr-o zi de 8 martie?

Cine este Cristian Popa? Care sunt cele mai importante lucruri care te definesc?

Un suflet care are o experienta trupeasca in acest univers. Ma defineste in primul rand rabdarea. Consider ca e virtutea cea mai importanta pe care ar trebui sa o aiba un om. Rabdarea, completata de bunatate, corectitudine, perseverenta, curiozitate sunt elemente ce m-au adus in acest punct si care vor fii alaturi de mine si in continuare, alaturi de alte caracteristici ce mi le insusesc pe parcurs.

De unde ideea unui restaurant de sushi in Brasov, inca de acum 6 ani? Cum a fost primit de brasoveni? A fost dificil pentru ardeleni sa dea „slana si pita” pe orez si peste?

Ideea a fost destul de banala: pur si simplu, nu era un restaurant de sushi in Brasov si am spus, hai sa facem. Continuarea nu a mai fost nici banala si nici simpla, pentru ca, asa cum orice lucru nou este privit cu scepticism, la fel a fost si deschiderea unui restaurant de sushi. Nimeni nu trebuie sa renunte la nimic, pur si simplu, sa completeze. Sa incerce ceva nou! Ceva care sa le refineze gusturile si experientele. Avem nevoie de asa ceva. Daca ne-am fi nascut copaci, intelegeam, ei sunt intr-un singur loc pentru totdeauna, fara posibilitatea sa faca ceva, de a merge undeva. Dar noi, oamenii… am mai multe pretentii de la aceasta specie evoluata :).

Crezi ca exista suficiente informatii pe piata din Romania despre sushi? De ce ar putea fi preferat sushi-ul inaintea altor tipuri de preparate și, mai cu seama, inaintea fast-food-ului?

Informatii sunt suficiente pentru orice, nu doar sushi. Traim intr-o vreme in care avem lumea in buzunar. La propriu! Diferenta este in curiozitate, curaj si experimentarea a ce apare nou. Ca e print 3D sau sushi. Unii confunda aceast tip de mancare cu fast-food-ul si nu e tocmai cea mai buna interpretare a unei arte gastronomice de finetea sushi-ului. E o mancare spectaculoasa, plina de rafinament, savoare si simplitate in acelasi timp. Si de aceea merita macar incercata. Unii se vor indragostii de ea. Altii se vor bucura de ea, iar ceilalti vor povesti despre ea.

Cateva aspecte inedite/interesante/nestiute legate de sushi si istoria sa?

Cred ca cel mai interesant aspect pe care il descopar in ultima perioada este ca multi nu stiu ca sushi se poate face si vegetarian, iar pestele poate fi si gatit, nu doar crud. Iar dintr-o alta privinta, sushi nu mai este neaparat conventional. Poate fi realizata cu mango sau banane, chipsuri, carne de vita, porc, miel, cu drob si alte preparate inedite si surprinzatoare.

Citeste tot articolul aici.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *