Obiceiuri despre care nici nu avem idee cat sunt de nesanatoase

De la o anumita varsta (care in unele cazuri este destul de mica), ne formam diferite obiceiuri de care cu greu mai putem scapa. Si asta, in primul rand, pentru ca devin parte din rutina zilnica, parte din ceea ce suntem. Evident ca ne plac si ne confera un anumit confort. Sau, mai putin evident, le consideram sanatoase si, de aceea, cu o vointa de fier, nu renuntam la ele. Problema este ca, din pacate, indiferent din ce categorie fac parte aceste obiceiuri, nu mereu sunt si sanatoase. Ilar, nu? Mai ales daca ne referim la cele din a doua categorie!

         „Voi ce obiceiuri aveti? Sunteti siguri ca efectele acestora, pe termen mediu sau lung nu sunt nocive?”

Dieta

Acesta este un subiect foarte vast. Desi exista multe informatii concrete referitoare la o dieta sanatoasa (si aici ma refer la cele pe care le urmam pe perioade scurte pentru a slabi si la care renuntam apoi cu efecte devastatoare – recuperarea imediata a kilogramelor slabite si adaugarea altora in plus), multi dintre noi inca urmeaza in cadrul acesteia obiceiuri nocive, cum ar fi: bautul unui pahar de apa calda pe stomacul gol dimineata, consumul de alimente disociat pe zile – o zi numai o leguma, o zi numai alta leguma, alta doar carne etc sau consumul excesiv de lamaie. Toate aceste obiceiuri duc la dezechilibre in organism, chiar daca, imediat, efectele lor par cele dorite. Din pacate, un numar foarte mare de oameni se confrunta cu obezitatea. Stiati ca a fost catalogata drept o boala? Informatii relevante am citit si in articolul asta de pe trenda.ro: http://trenda.ro/dieta/obezitatea-in-cazul-femeilor/.

fat lady

Cauzele obezitatii sunt destul de multe, practic este vorba de un complex de factori, tocmai de aceea masurile unilateriale – fac o dieta si gata, slabesc – nu sunt nici eficiente, nici sanatoase. Cu alte cuvinte, chiar daca am elimina obiceiurile nesanatoase din cadrul dietei, numai respectand dieta nu este suficient nici pentru a reveni la silueta normala, nici pentru sanatatea noastra. Si asta pentru ca trebuie combatute toate acele cauze care au dus la ingrasare, nu numai una dintre ele – alimentatia. Mai mult decat atat, o dieta isi are rostul atata timp cat este transformata in stil de viata – dieta ca mod de alimentare permanent si nu dar punctual, pana cand slabim cateva kilograme. Pentru ca adevarata lupta este cea pe termen lung pentru mentinerea organismului la kilogramele dorite si evitarea acumularii altora.

Un alt obicei cat se poate de danin referitor la alimentatie este si trecerea brusca de la un stil de alimentatie la o dieta de slabire sau la alt stil, complet diferit (cum ar fi de la dieta omnivora la cea raw vegan, de exemplu). Pe Chic Elite am gasit informatii despre modul in care aceasta trecere trebuie facuta (http://chic-elite.ro/cum-am-devenit-vegetariana/), astfel incat sa nu ne provocam, cum spuneam si mai sus, dezechilibre periculoase. Caci ceea ce aparent ni se parea sanatos, devine, de fapt, periculos, nociv pentru organism, alterandu-ne nu numai functiile sale vitale, ci si personalitatea.

Dar obiceiurile nesanatoase nu sunt doar cele din sfera alimentatiei.

Sacrificiul personal

Astfel, un alt obicei de care multe femei, mai ales, nu se pot dezice este cel al „sacrificiului personal in favoarea celorlalti”. Poate mai mult decat un obicei, este un principiu de viata eronat care duce la nefericire proprie si nu numai, intrucat de femeie depinde in cea mai mare parte echilibrul si armonia intregii familii. Doar un scurt semnal de alarma, nu cumva sa patim vreodata precum Maria: http://www.catchy.ro/maria-nu-avea-timp/81679

A ne pune pe noi insene pe primul loc nu este un act de egoism, dimpotriva, pentru ca daca noua ni se intampla ceva (inclusiv daca persistam in starea de „nefericire” cu care ne-am obisnuit), nici cei de dragul carora facem sacrificii nu vor fi mai bine sau mai fericiti.

unhappy

„Linistea” caminului

Ma mai refer la un singur obicei acum – acela de a cumpara linistea copiilor. Parintii sunt, nu de putine ori, efectiv asaltati de neastamparul copiilor si, de multe ori, ar face aproape orice pentru a avea putina liniste; iar daca acest orice include acesul nelimitat la tehnologie, iarasi este o mare problema. Mai ales cand devine un obicei: acela de a-ti lasa copiii in mod necontrolat sa se joace pe telefon, tableta, calculator sau doar sa stea oare in sir in fata televizorului. Gasiti detalii relevante si in articolul asta: https://doinaflorescu.wordpress.com/2015/12/20/10-motive-temeinice-pentru-a-le-restrange-copiilor-nostri-accesul-la-trehnologia-digitala/.

toddler-ipad

Si, din pacate, lista continua. Eu am ales doar cateva tipuri de obiceiuri, din zone diferite, pentru a trage, in primul rand, un semnal de alarma, dar si pentru ca, de cele mai multe ori, obiceiurile noastre nu numai ca ne pot face rau noua, personal, daca persistam in a le mentine fara sa le cunoastem toate implicatiile, dar pot avea influenta danina si asupra celor din jurul nostru. Celor mai apropiati. Iar asta, deja, este o responsabilitate prea mare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *